CHARTRES

Energifyldte steder

Naturen er et fantastisk sted at hente energi, inspiration og fordybelse. Men der findes også energifyldte byer og bygninger. En af disse byer er Chartres i Frankrig.

Chartres ligger ca. 80 km udenfor Paris og er en vidunderlig by. Byen er mest kendt for katedralen – Notre-Dame de Chartres, med den fantastiske arkitektur og vinduesmosaikker, figurerne, labyrinten samt byens lysfestival fra april til oktober.

Chartres var et helligt område for Kelterne og folk kom fra nær og fjern, for at høre druidernes beretninger. På druidernes hellige sted er katedralen opført. Den første katedral er opført i det 3. århundrede, men intet er bevaret. Derimod findes der rester af en katedral opført af merovingerne fra det 5. århundrede. Igennem de næste mange århundreder var katedralen offer for brande og ødelæggelser. I år 876 får katedralen et meget vigtigt relikvie ”Jomfru Marias slør”.  Pilgrimme valfarter derefter til Chartres, for at ære Jomfru Maria. Den feminine energi, er utvivlsomt til stede i katedralen.

Efter et par genopbygninger ødelægges katedralen den 10. juni 1194 igen af brand, kun facaden, tårnene og krypten overlever. Man frygtede at Jomfru Marias slør er gået tabt. Tre dage efter branden, bliver sløret mirakuløst fundet ubeskadiget i kirkens skatkammer.  Biskoppen hævder, at det er et tegn fra Jomfru Maria på, at der skal bygges en ny og endnu smukkere katedral på stedet. Kristne fra hele verden strømmer til for at hjælpe med genopbygningen. Alle frivillige hjælpere medbringer materiale eller andre bidrag til byggeriet. Der er mystik omkring denne genopbygning, fordi den kun tager 26 år. Til trods for at der i samme periode blev bygget mange kirker/katedraler i Europa, lykkedes det Notre-Dame de Chartres bygherrer, at få de dygtigste håndværkere til at deltage i genopbygningen og præstere deres ypperste samt at finde pengene hertil.

I gulvet i katedralen finder man den fascinerende labyrint med de seks kronblade i centrum. Turen rundt i den er 250 meter og man kan ikke fare vild.

De, som ikke havde mulighed for at tage på pilgrimsrejse, kunne gå i labyrinten. Man gik i den barfodet for at have kontakt til den hellige jord. Når man når labyrintens midte, har man gennemgået en forandring.

I labyrinten kan du arbejde med forskellige bønner, chante eller blot reflektere.

Jeg reflekterede over Fader Vor på min vej og da jeg nåede midten stillede jeg mig i kronbladene et efter et:

  • i det første blad mediterede jeg på ordet TRO – hvad betyder tro for mig?
  • i andet blad på ordet OVERGIVELSE – slip al tvivl og ha’ tillid. Alt er som det skal være.
  • i tredje blad på ordet SERVICE – hvad bidrager jeg med, hvad kan jeg bidrage med?
  • i fjerde blad på ordet OVERFLOD – Tror jeg, at jeg fortjener det bedste eller er der noget jeg nøjes med? Ved jeg hvad JEG ønsker?
  • i femte blad på ordet TILGIVELSE – Er der nogen der skal tilgives…evt. mig selv?
  • i sjette blad mediterede jeg på ordet FORHINDRINGER – Hvad forhindrer mig og hvad skal der til for at jeg kan overvinde det?
  • Til sidst stiller jeg mig i midten og mediterer på ordet KÆRLIGHED – hvad betyder det for mig?

Min rejse i labyrinten gjorde et meget stort indtryk på mig, og da jeg stod i dens centrum, kunne jeg mærke en velkendt hånd på min skulder – men ikke se nogen.

Nede i katedralens krypt bliver man mødt af en anderledes energi. Om det skyldes den smukke sorte Madonna, Vor Frue under jorden, tempelridderkorset i alteret eller om det er de gamle udviskede frimurer symboler, er svært at sige. De fleste personer, som kirken forfulgte, gik under jorden for, at bevare de gamle esoteriske traditioner.

Der er ingen tvivl om, at de der har bygget denne smukke katedral, har kendt til alkymi og om du interesserer dig for bibelhistorie, kabbalah, tempelriddere, astrologi, hellig geometri eller frimureri – så vil du nyde at gå på opdagelse her.

Det er en katedral der åbner dit hjerte for at se….

Ønsker man at gå i labyrinten, er det kun muligt om fredagen. En god ide er, at kontakte katedralens kontor inden man tager af sted. Ved specielle arrangementer lukkes katedralen og dele af katedralen er i øjeblikket afdækket pga. renovering. Vil du starte i labyrinten uden alt for mange mennesker, så kom tidligt.

Sæt god tid af i katedralen og medbring kikkert, notesbog og varm trøje – for du vil helt sikkert opleve, at besøget varer længere end 10 minutter, og du vil nyde synet af alle vinduerne lidt tættere på. Arkitekterne bag den fantastiske udsmykning, har uden tvivl haft en meget stor viden og været dygtige historiefortællere.

Bag katedralen finder man en labyrint i græsset, og en fin udsigt over byen. Der er en helt speciel fin energi her. Så snyd ikke dig selv for indsigt – reflekter også i denne labyrint.

Kirkerne St. Pierre og St. Aignan er bestemt også et besøg værd. Vi startede i St. Pierre, der virker noget faldefærdig. Her fandt vi en meget smuk Maria Magdalene figur og gamle smukke glasmosaikvinduer med spændende historier. Vi besøgte også St. Aignan kirken, her ventede der os en meget spændende oplevelse. For udover en smuk Jeanne d’Arc figur, er kirken og udsmykningen meget gammel. Vi sneg os ned i krypten. Her blev vi mødt af et smukt gammelt alter med en Maria så smuk og en skøn udsigt ud over byen. Det kunne være spændende, at være en flue på væggen under deres ceremonier her. I mørket fandt vi en spændende gammel Josef og Maria Magdalene figur hængende på væggen.

Er du i byen, så gå ned igennem de små gader, kig hvor du træder, for der findes små symboler og tekster skrevet i stenene.  Gå en lang tur langs floden. De rigtig friske kan starte deres pilgrimsvandring til Santiago de Compostela fra Chartres – der er kun 1625 km.

Der er altså noget magisk over byen – stjernerne og planeterne på himlen har stået helt rigtigt, da man byggede her.  Og ingen tvivl om at nogle har haft øje for dette.

Denne hjemmeside benytter cookies. Ved at blive på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.